De Belastingdienst en het witwassen van geld 2021 en 2022
Zwart geld en het witwassen van geld en vermogen zijn van alle tijden. Ook in 2021 hebben sommige Nederlanders grote sommen geld, die aan het oog van de fiscus zijn onttrokken. Wat kunt u dan het beste doen? U kunt tot inkeer komen, maar ook dat kost geld. Er zijn nog volop vluchtroutes en tax havens in de wereld. Laat u goed informeren, want de druk op de spaarder neemt internationaal toe. Er was een soepelere inkeerregeling van toepassing tot 1 juli 2014, maar wat betekent dat voor u nog in 2021 en 2022. De regeling wordt verder aangescherpt, niet alleen voor de rente maar ook de royalty's. Ook inkeren kost u dan een boete.
Zwart geld staat ook in 2021 en 2022 onder vuur
Nieuwe inkeerregeling
Om de belasting op vermogen te ontlopen, of gewoonweg om de inkomsten buiten de Belastingdienst om te beheren, is er nogal wat geld op buitenlandse rekeningen gestald. Voor wie spijt heeft van het zwarte geld, het te onhandig vindt of beseft dat zwart geld gewoon verboden is, is er de inkeerregeling. Maar deze regeling is met ingang van 2010 veranderd. Tot 2010 kon u gratis inkeren zonder boede. Daarna tot 1 juli 2010 kwam de Belastingdienst met een boete van 15%, als u langer dan twee jaar op een buitenlandse rekening zwart geld spaarde en in 2015 is het al 30 tot 60%. Als u gesnapt wordt zonder vrijwillige inkeer, volgt bovendien nog een forse naheffing.
Fors hogere boetes zwart geld 2020, 2021 en 2022
Staatssecretaris Jan Kees de Jager wilde al de
boete op het hebben van zwart geld verdrievoudigen. Sindsdien is de boete op zwart geld meermalen verhoogd en kan deze boete kan flink in de papieren lopen. Een verdere verhoging van de boete op zwart geld is aangekondigd. Een
rekenvoorbeeld geeft aan dat de
fors hogere boete op zwart geld u inmiddels heel veel geld kan kosten.
De Europese Spaarrichtlijn
Op buitenlandse rekeningen staat veel geld. Niet altijd wordt belasting afgedragen. De Spaarrichtlijn probeert daar verandering in te brengen. Het is alleen nog niet op alle landen van toepassing, wat ook weer allerlei andere mogelijkheden biedt om buiten het vizier van de fiscus te blijven.
MOT
Bij ongebruikelijke transacties, zijn instellingen en adviseurs verplicht daarvan melding te doen aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Over welke transacties praten we dan. Het gaat niet alleen om eventueel zwart geld, maar ook om transacties die mogelijk met terrorisme te maken hebben.
Nieuw belastingverdrag Luxemburg
Op 29 mei 2009 sloot staatssecretaris Jan Kees de Jager
een nieuw belastingverdrag met Luxemburg. Dit verdrag is, na ratificatie, vanaf 2010 van kracht geworden. En het bleef niet bij Luxemburg alleen, want vanaf 2017 ontvangt de Belastingdienst al uit 100 landen de belastinggegevens. Dat aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen.
Bankgeheim Zwitserland in 2020, 2021 en 2022
Ook
Zwitserland heeft naar eigen zeggen het bankgeheim opgeheven. Reden om goed advies in te winnen. Alleen een referendum kan dit nog tegenhouden.
Navorderingstermijn zwart geld 2020, 2021 en 2022 en de Edelweissroute
Verkijk u niet op de
navorderingstermijn op zwart geld, deze bedraagt voor geld op een buitenlandse rekening maar liefst 12 jaar en er wordt gewerkt aan een navorderingstermijn die onbeperkt is. Kanttekeningen zijn er ook te maken. Zo moet de Belastingdienst wanneer die weet dat u zwart geld in het buitenland hebt, wel binnen een redelijke termijn in actie komen en niet treuzelen. Dit om te voorkomen dat u onnodig veel moet gaan betalen (arrest Hoge Raad 2010). Bovendien geven landen vaak niet zomaar alle fiscale gegevens door, maar moet er wel een redelijk vermoeden van zwart geld zijn en moeten de vragen van de fiscus gericht zijn.
Slot
Over dit alles leest u meer in deze special, ook een nadere toelichting op off shore bankieren (Panama Papers), Paradise Papers en Mauritius Leaks, belastingparadijzen en tax havens, zwart geld, de Europese Spaar richtlijn, en sparen in Luxemburg. Het leek even stil in de media over zwart sparen, maar dat was maar een kwestie van tijd. Het opheffen van het bankgeheim in Zwitserland, de Panama Papers, Paradise papers en Mauritius Leaks zullen zeker de aandacht van een ieder vragen.
Zeemeeuw ©