Kind onterven en legitieme portie
Ouders kunnen hun kind of hun kinderen onterven door een testament op te maken bij de notaris. Wat betekent onterving financieel voor uw kind en wat is de legitieme portie waarop kinderen een beroep kunnen doen? Wat betekent een onterving juridisch? Zeker als de relatie tussen een ouder en een kind niet goed is, komt onterving van een kind regelmatig voor. Ken daarbij uw rechten. Deze special over de onterving van kinderen, zoon, dochter, echtgenoot, schoonzoon, echtgenote of schoondochter helpt u daarbij. Een kind onterven kan de langstlevende beschermen tegen erfbelasting.
Onterving kind of kinderen
Een kind is wettelijk gezien de eerste in de rij van erfgenamen van een ouder, dit naast de langstlevende echtgenoot of echtgenote. Een kind krijgt bij het overlijden van een ouder recht op een kindsdeel van diens nalatenschap. Dit kindsdeel is niet direct opeisbaar als de overledene nog een gehuwde partner heeft of een geregistreerd partnerschap is aangegaan. In dat geval is het kindsdeel een vordering op de langstlevende partner die pas beschikbaar komt wanneer deze laatste ook komt te overlijden. Maar een ouder kan een wettig kind ook onterven door een testament op te stellen met een onterving clausule daarin:
Wettelijk onterven van kinderen en de gevolgen daarvan
Of kinderen worden onterfd wordt pas duidelijk na het overlijden, wanneer het testament bekend wordt. Maar toch komt een onterving vaak niet uit de lucht vallen. Dikwijls was er dan sprake van en slechte onderlinge relatie of heeft de erflater tijdens zijn leven wel eens met een onterving gedreigd. Vervelend is het wel want de gevolgen van onterving kunnen groot zijn. Een onterfd kind is namelijk geen erfgenaam en heeft geen wettelijk recht meer op goederen uit de boedel. Die mooie klok, waar al vaak naar is gekeken is niet voor wie onterfd is. Wel een deel van de waarde van de klok. Dat laatste is mogelijk, omdat een onterfd kind een beroep kan doen op zijn legitieme portie. De legitieme portie is een geldbedrag ter waarde van de helft van het wettelijke erfdeel:
Maar een kind kan een onterving ook zo laten en geen beroep doen op zijn legitieme portie. Er is geen plicht, en het recht vervalt na vijf jaar automatisch. Deze aanpak vindt vooral plaats als de relatie zo slecht was dat men niets meer met de nalatenschap te maken wil hebben en het wel goed vindt zo. De berekening van de legitieme portie is een exercitie op zich waarbij ook rekening wordt gehouden met de schenkingen die tijdens het leven zijn gedaan.
Echtgenoot of echtgenote onterven
Overigens kunt u ook een
echtgenoot onterven. Ook dit gaat met een testament. Het grote verschil met het onterven van een kind of kinderen is dat een echtgenoot of echtgenote geen recht heeft op een legitieme portie.
Schoondochter en schoonzoon onterven
Via via kan uw nalatenschap bij de schoonzoon of schoondochter terecht komen. Welnu, ook dat kunt u eenvoudig voorkomen:
Onterving van de ouders
Andersom is ook mogelijk, niet dat een ouder een kind onterft maar een kind een ouder onterft. Als een kind van u zelf geen kinderen heeft en niet wil dat u als vader of moeder van hem erft, dan zal dit kind een testament moeten laten opstellen waarin dit geregeld wordt. Wie kinderloos komt te overlijden kan vele erfgenamen hebben, ook personen die u niet als erfgenaam wilt hebben. In dat geval zult u dus naar de notaris moeten gaan voor een testament. Uiteraard moet uw kind wel minimaal 18 jaar oud zijn.
Zeemeeuw ©