Zeemeeuw » Specials » Verzamelinkomen berekenen

Verzamelinkomen, drempelinkomen en toetsingsinkomen

Verzamelinkomen, drempelinkomen en toetsingsinkomen Hoe berekent u het verzamelinkomen, drempelinkomen, bijdrageplichtig inkomen of toetsingsinkomen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020 en 2021? De Belastingdienst gebruikt verschillende begrippen voor het inkomen en dat maakt het er niet eenvoudiger op. Ook voor de toeslagen en door de hypotheekbank worden vaak aparte inkomensbegrippen gebruikt. Hoe worden deze inkomens berekend?

Wat is het verzamelinkomen?

De hoogte van het verzamelinkomen zoals dat door de belastingdienst wordt vastgesteld, vindt u op de achterkant van uw aangifte inkomstenbelasting. Als u geen aangifte inkomstenbelasting doet, pakt u uw loonspecificatie per maand zoals dat op uw loonstrookje staat en doet dat maal twaalf. U telt daar de vakantietoeslag van 8 procent bij op plus uw belastbaar spaargeld en vermogen in box 3. Vervolgens haalt u hier uw aftrekposten vanaf. Het drempelinkomen wordt gebruikt om te bepalen hoeveel specifieke zorgkosten in 2020 men 2021 voor u aftrekbaar zijn en hoeveel aftrekbaar is van de door u gedane giften.

Wat is het belastbaar inkomen?

Het begrip belastbaar inkomen wordt meestal niet meer gebruikt, het is vervangen door het begrip verzamelinkomen. Het belastbaar inkomen is het inkomen waarover de belasting werd geheven, rekening houdend met de belastingdrempel. Deze belastingdrempels zijn vervangen door heffingskortingen en dit maakte een andere inkomensdefinitie noodzakelijk.

Wat is Toetsingsinkomen?

Het toetsingsinkomen en het gezamenlijke toetsingsinkomen van u en uw toeslagpartner worden gebruikt om te kijken of u voor een toeslag zoals de huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of zorgtoeslag in aanmerking komt en hoe hoog die toeslag dan moet zijn.

Wat is bijdrageplichtig inkomen zorg?

Voor wie gebruik maakt van de zorg, kan het inkomen een rol spelen. Ik noemde al het drempelinkomen. maar als u bijvoorbeeld in een zorginstelling AWBZ wordt opgenomen (Langdurige zorg), moet u een eigen bijdrage betalen. Die eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw bijdrageplichtig inkomen.

Inkomen hypotheekbank

De hypotheekbank is vooral benieuwd naar uw verzamelinkomen, maar wil ook weten hoe stabiel dat inkomen is. Een inkomen kan in een bepaald jaar hoger zijn door bonussen op een extra beloning. De bank wil weten wat de vaste componenten van uw inkomen zijn en verlangt daarbij ook vaak een intentieverklaring of werkgeversverklaring.

Zeemeeuw ©
Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelasting

Drempelinkomen en verzamelinkomen inkomstenbelasting

Uw drempelinkomen berekenen in 2022 of 2023, uw verzamelinkomen berekenen en het belastbaar inkomen box 1 bepalen en berekenen. Allemaal belangrijk bij uw aangifte inkomstenbelasting. Wie bepaalde gif…
Inkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijven

Inkomstenbelasting 2020: belastingtarieven en schijven

Het tweeschijvenstelsel wordt voor wie geen AOW heeft al in 2020 ingevoerd, een jaar eerder dan gepland. Voor de tarieven en belastingschijven van de inkomstenbelasting 2020 zou het jaar 2020 een tuss…
Bijdrageplichtig inkomen zorg berekenen

Bijdrageplichtig inkomen zorg berekenen

U kunt zelf uw bijdrageplichtig inkomen 2021 en 2022 voor de zorg berekenen en zo bepalen wat uw eigen bijdrage voor zorg met verblijf Wlz (AWBZ) of uw eigen bijdrage zorg zonder verblijf thuis Wmo za…
Toetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenen

Toetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenen

De hoogte van het toetsingsinkomen 2021, 2022 en 2023 zijn zeer belangrijk voor het toekennen een toeslag in 2021, 2022 en 2023 en het berekenen van de hoogte van de toeslag. Zowel bij een aanvraag vo…
Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregeling

Hypotheek en inkomstenbelasting bijleenregeling

In hoeverre de hypotheekrente op uw hypotheek fiscaal aftrekbaar is, hangt onder andere af van de overwaarde van de eerder verkochte of thans verhuurde woning. De fiscale aftrekpost inkomstenbelasting…
Intentieverklaring en coronaverklaring werkgever (hypotheek)

Intentieverklaring en coronaverklaring werkgever (hypotheek)

Een intentieverklaring van een werkgever is altijd een grote hulp bij het kopen van een huis met hypotheek als u geen vast contract hebt, maar een tijdelijk contract. Een intentieverklaring en perspec…
Inkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijven

Inkomstenbelasting 2019: twee belastingtarieven en schijven

Twee belastingschijven en voor wie AOW heeft drie belastingschijven, dat moest in 2021 zijn gerealiseerd, maar dat wordt al in 2020 gehaald volgens de Miljoenennota 2020 (Prinsjesdag 2019). In 2019 is…
Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019

Fiscale aftrekpost specifieke zorgkosten 2019

Welke specifieke zorgkosten, medicijnen en ziektekosten zijn in 2019 fiscaal aftrekbaar bij uw belastingaangifte? Van welke hulpmiddelen, reiskosten ziekenbezoek en behandelingen zijn de kosten een fi…
Inkomstenbelasting 2018: belastingtarieven en schijven

Inkomstenbelasting 2018: belastingtarieven en schijven

Voor uw netto loonstrookje 2018 zijn de tarieven inkomstenbelasting 2018, de heffingskortingen en belastingschijven essentieel. Daarom is het belangrijk om te weten op welke heffingskortingen u in 201…
Gepubliceerd door Zeemeeuw op 12-08-2011, laatst gewijzigd op 15-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.