Overdrachtsbelasting 2020 en 2021
De overdrachtsbelasting wordt vaak gezien als een verhuisboete. De overdrachtsbelasting kost geld en is niet fiscaal aftrekbaar. De woningmarkt kon wel een stimulans gebruiken en dus wordt het tijd dat de overdrachtsbelasting volledig wordt afgeschaft. Op 26 april 2012 hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie een akkoord gesloten over structureel 2%. In 2021 wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft voor jongere starters.
Overdrachtsbelasting 2% en 2021
Tijdelijk is de overdrachtsbelasting in 2011 verlaagd naar 2% tot 1 juli 2012 voor woningen. Deze verlaging met 4% was zeer welkom op een huizenmarkt die het niet eenvoudig had, in 2020 gaat het overigens weer prima met de
huizenprijzen in ons land. De overdrachtsbelasting is een last die niet aftrekbaar is van uw inkomen. Daarmee bemoeilijkt de overdrachtsbelasting mensen om een huis te kopen. Dat weegt relatief zwaar, omdat in 2020 en 2021 tot maximaal 100% mag worden geleend en de overdrachtsbelasting dus niet kan worden gefinancierd maar in veel gevallen dus met spaargeld zal moeten worden betaald.
Overdrachtsbelasting afschaffen
Het zou veel beter zijn voor de woningmarkt als de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft. Nu wacht iedereen op iedereen en blijft men in de woning zitten waar men zit. Dat is niet goed voor de economie en ook niet goed voor de schatkist. Niemand is bij deze stilstand gebaat. Daarom luidt al lang het verzoek dat
de overdrachtsbelasting en btw op nieuwbouw verder moeten worden verlaagd. Want dat is ook nog zo iets: de btw is onveranderd gebleven.
Waarover moet ik overdrachtsbelasting betalen in 2020 en 2021?
Waarover u overdrachtsbelasting in 2020 en 2021 moet betalen leest u in:
De overdrachtsbelasting is structureel verlaagd naar 2%. Dat komt de woningmarkt te goede.
Woningmarkt 2020 en 2021
Een lagere overdrachtsbelasting voor starters in 2021, een lage hypotheekrente, het gaat de goede kant op met de woningmarkt. Huizenprijzen trekken wat aan en de verkopen nemen toe:
Zeemeeuw ©