Veranderingen en wijzigingen belastingen 2020
Meerdere veranderingen en wijzigingen zijn doorgevoerd in de belastingen 2020. De tarieven inkomstenbelasting dalen in 2020, de tweetaks doet zijn intrede. Dalende belastingtarieven in de inkomstenbelasting betekenen niet dat iedereen een belastingvoordeel zal hebben. Meer zaken zijn van invloed op uw koopkracht, zoals uw groei in salaris en de inflatie. De heffingskortingen veranderen, de kosten voor de eigen woning kunnen omhoog gaan. Ook in de fiscale aftrekposten worden een aantal wijzigingen aangebracht. De aflosboete stijgt verder in 2020. Gaat u erop vooruit of niet?
Minder belasting betalen in 2020?
Lagere tarieven inkomstenbelasting 2020 en 2021
In 2020 hebben we in Nederland een tweetaks, dat wil zeggen twee belastingschijven en twee belastingtarieven in de inkomstenbelasting. In 2021 worden de tarieven verder verlaagd. Alleen zij die recht hebben op AOW zullen in 2020 en 2021 ook nog een derde belastingschijf hebben met een tarief van 19,45%. In 2021 zal bij deze tweetaks het tarief in de inkomstenbelasting nog iets verder omlaag gaan. De heffingskortingen veranderen nagenoeg niet voor de lagere inkomens, voor de hogere inkomens is sprake van een versnelde afbouw. Ook de aanrechtsubsidie gaat omlaag. De overdraagbaarheid van bepaalde heffingskortingen neemt af en daarmee de
belastingkortingen in 2020.
Aftrekposten leveren minder geld op in 2020
Wie het hoge tarief in de inkomstenbelasting betaalt (49,5% in 2020) zal merken dat de fiscale aftrekposten minder opleveren. Dit komt doordat het tarief waartegen de belastingteruggave wordt berekend daalt. Dit proces was al enige jaren gaande bij de hypotheekrenteaftrek waarbij het aftrekpercentage jaarlijks met 0,5% daalde, maar zal vanaf 2020 voor alle persoonsgebonden uitgaven gaan gelden. Voor alle persoonsgebonden uitgaven is in 2020 de maximale aftrek tegen 46%.
De eigen woning in 2020
Wie in 2020 een eigen woning heeft krijgt met een aantal veranderingen te maken. Het percentage van het eigenwoningforfait daalt met 0,05%, maar de WOZ-waarde van uw woning stijgt. Wat per saldo het effect voor u is in euro's is afhankelijk van de waardestijging van uw woning. De maximale hypotheekrenteaftrek daalt naar 46%. Wie geen of een geringe eigenwoningschuld (hypotheek) heeft, zal meer eigenwoningforfait bij zijn inkomen moeten bijtellen. Over uw bijtelling, ook wel aflosboete genoemd, betaalt u inkomstenbelasting.
Energiebelasting en overstappen van energieleverancier
De energiebelasting maakt een groot deel van de energierekening uit, toch kan overstappen van energieleverancier in 2020 een slimme zet zijn. De energieprijzen zijn immers fors gedaald en energieleveranciers heten u welkom met een welkomstbonus. Twee grote voordelen voor wie minder voor zijn energie wil betalen.
Gaat u er door lagere belastingen op vooruit in 2020?
Fiscaal is er veel gaande. Dat bepaalde tarieven van belastingen omlaag gaan is positief voor uw portemonnee. Daar staan wel lastenverzwaringen tegenover. Hogere inkomen zullen een lagere opbrengst van hun aftrekposten hebben, bepaalde heffingskortingen kunnen omlaag gaan en de kosten van een eigen woning kunnen verder stijgen. Het kabinet Rutte 3 heeft lagere energielasten toegezegd voor 2020, maar of dat ook werkelijk gaat gebeuren is nog even afwachten. Voor de elektrische auto gaat de bijtelling in 2020 omhoog.
Zeemeeuw ©