Goedaardige en kwaadaardige tumoren
Helaas ontsporen processen in ons lichaam wel eens, waardoor er tumoren in ons lichaam kunnen ontstaan. Bij een dergelijke constatering slaat ons meestal de schrik om het hart. Gelukkig hoeft een tumor niet altijd kwaadaardig te zijn en zijn er inmiddels allerlei nieuwe en succesvolle behandelingen van tumoren mogelijk. Soms vindt stamceltransplantatie plaats (met stamcellen van uzelf of een identieke donor). Lees hier ook over leukemie, ernstig maar vaak ook goed te behandelen.
Tumoren in ons lichaam
Ook een eenvoudige wrat kent een ontspoorde celdeling, maar is gelukkig niet kwaadaardig. Anders wordt het, wanneer de celdeling in een tumor niet stopt, maar doorgaat. Dan spreken we van een kwaadaardige tumor, die zich bovendien verder kan uitzaaien. Tumoren kunnen ontstaan zonder dat u grote klachten hebt. Vermoeidheid is zo'n klacht, maar dat heeft iedereen wel eens. Duidelijker wordt het, wanneer serieuze pijn klachten ontstaan, bloedverlies of bijvoorbeeld een hese stem. Krijgt u deze signalen, of vertrouwt u het niet, ga dan snel naar een arts. Hoe eerder men er bij is, hoe beter.
Cel en weefselonderzoek
Alvorens in te grijpen zal eerst een cel en weefselonderzoek plaatsvinden. Ook hier meer over in deze special.
Diagnose leukemie
De diagnose van leukemie wordt verricht door het beenmerg en het bloed van de patiënt te onderzoeken. Daarbij kunnen de abnormale witte bloed cellen worden waargenomen. zo wordt bepaald met welke soort van leukemie men te maken heeft. Het beenmerg wordt verkregen door middel van een beenmerg punctie. De twee belangrijkste vormen zijn acute leukemie, waarbij de symptomen zich razendsnel ontwikkelen, en chronische leukemie. Bij chronische leukemie kan het het jaren duren, voordat de symptomen zich volledig ontwikkelen.
Zeemeeuw ©