Studievoorschot is nieuwe studiefinanciering
In 2020 en 2021 is voor de nieuwe studenten de studiefinanciering een studievoorschot. Het nieuwe leenstelsel in het hoger onderwijs startte met studiejaar 2015-2016. U gaat meer geld lenen voor uw studie, maar krijgt ook een lange tijd om na uw studie de opgebouwde schuld en leningen terug te betalen en af te lossen. Het studievoorschot betekent voor de schatkist een forse besparing, de studenten krijgen een deel terug via een investering in beter onderwijs. Studeren is vaak een goede belegging gebleken en het betaalt zich terug in uw ontwikkeling, baan en salaris. Naast het studievoorschot is er nog de mogelijkheid van een aanvullende studiebeurs die wel kan worden omgezet in een gift.
Inhoud
Studievoorschot 2020 en 2021 kern van het sociaal leenstelsel voor studenten
Het studievoorschot vervangt de basisbeurs. Het systeem van het nieuwe sociaal leenstelsel van destijds minister Bussemaker houdt het volgende in:
- Er komt een studievoorschot voor alle studenten in het hoger onderwijs, een verhoging van de aanvullende beurs tot een bepaald inkomen.
- Een basisbeurs voor alle studenten dat onafhankelijk is van het inkomen van de ouders, verdwijnt.
- De invoering van dit studievoorschot was per studiejaar 2015/2016 voor nieuwe studenten in de bachelor- en masterfase.
- Wie is afgestudeerd, krijgt 35 jaar de tijd om het voorschot af te lossen, ook vervroegd aflossen is toegestaan.
- Afgelost wordt volgens een annuïteit.
- Het straks terug te betalen bedrag is gemiddeld net geen 1% van het inkomen van de afgestudeerde.
- De bijverdiengrens studiefinanciering wordt afgeschaft.
- De aanvullende beurs gaat voor sommigen omhoog.
- Het budget van de partnertoeslag gaat over naar de sociale zekerheid, maar blijft dus wel bestaan;
- Het collegegeldkrediet wordt uitgebreid.
- De OV-jaarkaart blijft bestaan.
Dit alles valt onder het nieuwe
sociaal leenstelsel.
Studievoorschot betekent meer geld lenen voor uw studie
Vanaf 2015-2016 spreken we over een studievoorschot in het hoger onderwijs en niet meer over studiefinanciering met basisbeurs en aanvullende lening. Dat betekent meer geld lenen en geen omzetting meer in een gift, Toch hoeft dit niet te betekenen dat u straks moeilijker een hypotheek zult krijgen dan de studenten die onder het oude stelsel van studiefinanciering zijn afgestudeerd:
leenstelsel en hypotheek. Studeren wordt duurder voor de student, maar er is beloofd dat u daar ook een beter onderwijs voor terug zult krijgen. Dat laatste is natuurlijk nog afwachten.
Studievoorschot en studiefinanciering naast elkaar
Een aantal jaren zullen er twee systemen zijn: de studiefinanciering voor studenten die al eerder met hun studie waren gestart en het studievoorschot voor de startende student in 2015 en 2016. Bovendien verandert de studiefinanciering in het MBO niet. Sterker nog die studenten profiteren iets van het nieuwe sociaal leenstelsel doordat wie jonger is dan 18 jaar ook recht krijgt op een studentenreisrecht. En dat is voor die groep natuurlijk winst.
Zeemeeuw ©