Zeemeeuw » Specials » Nieuwbouw

Nieuwbouwwoning kopen met garanties in 2021 en 2022

Nieuwbouwwoning kopen met garanties in 2021 en 2022 Een nieuwbouwwoning kopen is de droom van velen. U kunt nieuwbouw voor een belangrijk deel laten maken volgens wens en met de meest moderne materialen, nieuwe badkamer en keuken. Alles is nieuw, het onderhoud laag. Maar een nieuwbouwwoning kan bij oplevering ook allerlei gebreken hebben. Dat hoeft niet zo erg te zijn als de aannemer de gebreken maar snel oplost. Wilt u in 2021 en 2022 meer garanties, pas dan de 5%-regeling toe.

Nieuwbouw kopen


De aanneemsom

Bij nieuwbouw opent u meestal een bouwdepot. Elke keer dat de nieuwbouw vordert, wordt er een deel van de aanneemsom uit het depot betaald. Totdat de oplevering volgt, want dan moet de laatste 10% worden overgemaakt. Het Burgerlijk Wetboek BW staat de koper echter toe om 5% van de laatste 10% achter te houden.

5%-regeling voor de garanties (5 procent regeling nieuwbouw)

De regeling die u dan toepast is de 5 procent regeling. Hierbij gaat 5% in depot bij de notaris die het bedrag pas vrijgeeft als de klussen echt geklaard zijn en de gebreken waarvoor de aannemer aansprakelijk is, adequaat zijn hersteld. De aannemer kan ook zelf een garantie van 5% van de aanneemsom bij de notaris afgeven. Dit garandeert in belangrijke mate dat de gebreken ook binnen drie maanden worden opgelost.

Nieuwbouw of bestaande bouw

Uw keuze voor nieuwbouw is vaak niet alleen een kwestie van smaak, maar nieuwbouw heeft in de eerste jaren van oplevering normaal gesproken lagere onderhoudskosten. Nog een voordeel is dat u de modernste materialen en technische snufjes kunt toepassen. Nieuwbouw kan voor een belangrijk deel op maat worden gemaakt, wat bij de bestaande bouw meestal niet het geval is. Bij de energietransitie die er de komende jaren aankomt, kan nieuwbouw een voordeel zijn. Vele nieuwbouwwoningen zullen dan zonder gasaansluiting wordengeleverd, een aanpassing die u dan niet meer zelf hoeft te verrichten.

Zeemeeuw ©
BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%

BTW nieuwbouw 21 procent en btw renovatie 9%

De btw op nieuwbouw bedraagt 21 procent in 2023. Sommige activiteiten in de bouw, zoals de schilder, kunnen onder het lage btw-tarief vallen. De kosten van een nieuwbouwwoning kunnen door de btw hoog…
De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaag

De overdrachtsbelasting en BTW nieuwbouw moeten omlaag

De overdrachtsbelasting voor woningen bedraagt 2%, niet 0% helaas. Enerzijds wordt in ons land eigen woningbezit gestimuleerd, anderzijds sterk belemmerd. Op een bestaande woning betaalt u minder over…
Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaar

Duokoop maakt in 2020/'21 woning kopen betaalbaar

Duokoop kan in 2020 en 2021 de oplossing zijn voor wie start op de woningmarkt. Woningen zijn duur en vaak niet meer betaalbaar. Starten op de woningmarkt is in 2020 en 2021 geen eenvoudige zaak door…
Eigen woning: belastingtarieven 2020 en 2021

Eigen woning: belastingtarieven 2020 en 2021

Een eigen woning kost geld. In 2020 en 2021 stellen de gemeenten wederom voor uw huis de WOZ waarde (waarde onroerende zaken) vast. Op basis daarvan betaalt u waarschijnlijk in 2020 en 2021 meer belas…
Eigenwoningforfait 2020

Eigenwoningforfait 2020

Het eigenwoningforfait 2020 is een fiscale bijtelling bij uw inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting voor uw eigen woning 2020. Het is een extra belasting voor wie een eigen woning heeft en door di…
Gebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaalt

Gebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaalt

Er zijn gebreken aan de woning. Het is zover, uw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. In veel gevallen moet u bij oplevering van nieuwbouw nog 10% van de aanneemsom aan de aannemer betalen, maar ja u wee…
Koop daarom een woning in 2021

Koop daarom een woning in 2021

Koop een woning in 2021 als u toch hebt gewacht met de aankoop van een eigen woning. De verwachting is dat huizenprijzen de komende jaren blijven stijgen omdat de vraag naar woningen groter is dan het…
Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)

Meer hypotheek mogelijk bij energiebesparing (2020 en 2021)

Zonder energiebesparende maatregelen mag de hypotheek in 2020 en 2021 maximaal 100% van de waarde van de woning bedragen, maar als u energiebesparing doorvoert in de woning, dan kunt u veel meer lenen…
Nieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouw

Nieuwbouwwoning kopen: de voordelen en nadelen van nieuwbouw

Liever een nieuwbouwwoning kopen of gaat u voor een bestaande woning? Een nieuwbouwwoning heeft vele voordelen en is meestal zeer aantrekkelijk, maar de btw is hoog. Alles in nieuwbouw is nieuw, energ…
Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)

Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)

Verhuizen naar een huurhuis of andere koopwoning? Bekijk deze checklist verhuizen, de tips, het stappenplan voor wat je allemaal moet regelen om zonder brokken te verhuizen. Ook als je een nieuw huis…
Vastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woning

Vastgoed & koopt u nieuwbouw of een bestaande woning

Gaat u in 2021 een nieuwbouwwoning of een bestaande woning kopen? De aankoopkosten voor vastgoed zijn laag doordat de overdrachtsbelasting is verlaagd. Nieuwbouw voldoet aan de nieuwste eisen voor mat…
Vastgoed & wat als uw nieuwbouwwoning gebreken heeft

Vastgoed & wat als uw nieuwbouwwoning gebreken heeft

Stel, uw nieuwbouw woning vertoont in 2022 of 2023 verborgen gebreken. Wie is hiervoor aansprakelijk te stellen? Gebreken kunnen kleine zaken zijn, maar ook grote verborgen gebreken. Daarom is het goe…
WOZ-waarde 2020 en 2021 omhoog

WOZ-waarde 2020 en 2021 omhoog

De WOZ-waarde 2021 en 2022 is in de meeste gevallen hoger dan de WOZ-waarde 2020. Zoveel is duidelijk nu de huizenprijzen stijgen. Dan nog kan de geschatte waarde in 2020, 2021 en 2022 door de gemeent…
Gepubliceerd door Zeemeeuw op 10-08-2018, laatst gewijzigd op 31-01-2021. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties