Loonstrookje 2020, bruto- en nettoloon na inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting ging in 2020 voor veel mensen omlaag, maar niet voor iedereen. Uw loonstrookje 2020 geeft ook niet het volledige beeld, omdat er ook lasten omhoog gaan. Denk aan de inflatie, milieulasten, minder fiscale aftrek en een hoger belastingtarief van de eerste schijf van de loon- en inkomstenbelasting. Wat u in 2020 echt meer overhoudt (of juist niet) is sterk afhankelijk van de persoonlijke situatie. Dit geldt voor wie AOW heeft, maar ook voor wie daar jong te jong voor is en moet rondkomen van een arbeidsloon of uitkering. Benut de fiscale voordelen en heffingskortingen die er zijn in 2020.
Het loonstrookje in 2020
Tarieven inkomstenbelasting 2020 omlaag
De tarieven inkomstenbelasting 2020 gaan voor een grote groep mensen omlaag, maar niet in de eerste schijf van de loon- en inkomstenbelasting. Tegelijkertijd gaan de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog. Al met al betekent dit dat uw loonstrookje 2020 iets beter kan uitpakken dan in 2019, als u een uitkering hebt of alleen AOW ontvangt is dat dus nog maar de vraag.
Loonstrookje en netto loon in 2020
Ook als u op uw loonstrookje meer overhoudt, hoeft dat nog niet te betekenen dat uw koopkracht daarmee omhoog gaat. Ook in 2020 is er inflatie en gaan sommige milieulasten omhoog. Wie een zakelijke auto rijdt, kan te maken krijgen met een hogere bijtelling.
Minder aftrekposten in 2020
Lagere belastingtarieven betekenen enerzijds minder belasting betalen maar anderzijds minder aftrek van hypotheekrente, giften, alimentatie, zorgkosten en andere fiscale aftrekposten. Wie grote aftrekposten heeft, zal een groter nadeel ondervinden van de lagere belastingtarieven. Hebt u een eigen woning met hypotheek, dan zult u het effect direct merken. Bij de partneralimentatie zijn er twee effecten: de ontvanger houdt in veel gevallen meer over bij lagere belastingtarieven terwijl de betalende partij minder aftrek heeft.
Zeemeeuw ©