Hypotheekcrisis VS en de coronacrisis 2020
Sinds de tweede helft van 2007 was het raak met de hypotheekcrisis in de VS en de mondiale crisis op de beurzen. Maar financieel lijken de systemen ook in 2020 nog niet in orde. En dat is precair in 2020 met de coronacrisis die veel slachtoffers maakt en erg veel geld kost. Niet voor niets pompen centrale banken veel geld in het bancaire systeem en is de rente laag. Hoe lang gaat dat nog duren en wat betekent dat voor Europa?
Banken en hun klanten
Vele banken hebben laten weten last te hebben van de krediet crisis en hypotheek crisis. Overgewaaid uit de VS, maar nu bijna ieders deel. Wat gaat dat voor ons als klant betekenen. Is ons geld nog veilig bij bank en verzekeraar.
Risicovolle leningen
De Wall Street Journal heeft het bevestigd: vele banken hebben risicovolle leningen. En dan nog buiten hun balans om. Het gaat om de zogenaamde conduits. ABNAMRO heeft ze, Italiaanse en Spaanse banken en zo verder. Het wordt tijd dat Basel II en III worden uitgevoerd.
Wereldwijde schulden VS
De VS kampen met grote tekorten. Budgettair en op de handelsbalans. Als China zou willen zou het het systeem behoorlijk in de war kunnen schoppen. En daar zit ook weer niemand op te wachten. Wellicht kan Trump samen met de FED de vaart weer in de wereldeconomie krijgen.
Moody's en S&P
Moody's en S&P zijn de krediet beoordelaars bij uitstek in de wereld. De vraag is wat hun relatie is geweest met de ontstane credit crunch. Hebben ze te hoge ratings afgegeven en hoe luiden de ratings nu.
Coronacrisis 2020
Veel landen hebben sinds 2008 schuld op schuld gestapeld. Nederland daarentegen (en Duitsland) hebben een buffer, omdat de staatsschuld relatief laag is. In 2020 worden gigantische bedragen in de economie gepompt door de EU, de VS, de ECB en de FED. Dit extra geld komt in veel gevallen in de vorm van bijgedrukt geld of helicoptergeld (de FED geeft gezinnen in de VS geld). De kans is groot dat dit zal leiden tot hyperinflatie, nog hogere schulden, een eurocrisis en misschien wel het uiteenvallen van de EU. Vergeleken met 2008 lijkt 2020 wel een erg slecht jaar te worden. De kans op een hernieuwde kredietcrisis is aanzienlijk in 2020.
Zeemeeuw ©