Erfenis en nalatenschap
Alles over een erfenis. Erfenissen kosten erfgenamen in 2020 en 2021, veel erfbelasting en successierechten. Maar u hoeft een erfenis niet te aanvaarden. Wat gebeurt er bij overlijden met de nalatenschap als er schulden zijn of als er geen testament is? Wat is de wettelijke verdeling bij erfenis en nalatenschap? Wie is erfgenaam in het erfrecht? Hoe slim geld schenken met minder belasting over een schenking of gift. Let op de gevolgen van de wet schenk- en erfbelasting voor de erfenis van een huis. Ook die heeft gevolgen voor uw successierechten in 2020 en 2021 en de waarde van het vruchtgebruik. Een levenstestament kan erg nuttig zijn als u iemand een volmacht wilt geven tijdens uw leven.
Wat er allemaal speelt bij de afhandeling van een erfenis
Alles over de erfenis
Via deze special vindt u alle informatie over een erfenis:
- De verdeling.
- Waardering vruchtgebruik en belasting.
- Erfenis en schulden.
- Checklist om een testament op te stellen: er zijn vele redenen om een testament te laten maken bij de notaris.
- De erfgenamen (wie zijn dat).
- De erfbelasting en successierechten (hoeveel moet er aan de fiscus worden betaald)
- De aangifte erfbelasting.
Waardering vruchtgebruik en belasting
U kunt een huis erven met recht van vruchtgebruik. Dan is er een waarde voor het blote eigendom en het vruchtgebruik afzonderlijk vast te stellen. Dit is belangrijk voor uw belastingaangifte erfbelasting:
vruchtgebruik 2020 en 2021: welke waarde woning invullen?
Erfenis verdelen, wel of geen testament laten opmaken, welke redenen voor een testament?
Een testament biedt u de mogelijkheid om goed te regelen wat er met uw
nalatenschap en erfenis moet gebeuren. Zo kunt u regelen wie volgens u wat moet erven en kunt u iemand ook wat extra's nalaten. Maakt u geen testament, dan gelden de standaard regels van het Burgerlijk Wetboek. Dat is jammer wanneer er wat te verdelen is en u duidelijke gedachten heeft omtrent de verdeling. Bovendien kijkt bij een erfenis de Belastingdienst nadrukkelijk met u mee. Niet om u te helpen bij het maken van keuzes, maar om straks de erfbelasting te kunnen incasseren.
Erf geen schulden bij de verdeling
Als erfgenaam kunt u een erfenis verwerpen. Voordat u de notaris laat weten dat u akkoord gaat met een erfenis die vrijvalt, doet u er altijd goed aan om te bekijken of de schulden het vermogen niet overstijgen. In dat geval bent u zodra u een erfenis onvoorwaardelijk accepteert en aanvaardt, namelijk zelf verantwoordelijk geworden voor de schulden van de erflater.
Erf geen schulden. Ik leg uit hierin wat u wel moet doen. U kunt in sommige gevallen beter een erfenis verwerpen of beneficiair aanvaarden:
Legitieme portie, kind onterven en wettelijk erfdeel
Ook als u als biologische vader een kind als erfgenaam wilt onterven, houdt deze het recht op zijn legitieme portie. Hoe groot die legitieme portie is en wat het betekent leest u in:
Een legaat krijgen
Via een testament kunt u een legaat nalaten, een legaat is schuld ten laste van de erfenis die uitbetaald moet worden. Maar wat als de erfenis te klein is of het legaat te groot. Hoe krijgt u dan uw
legaat uitbetaald?
Erven van een stiefmoeder of stiefvader
Hoe de regels in elkaar zitten voor een erfenis van uw stiefmoeder of stiefvader leest u in
wie erft van een stiefmoeder en stiefvader?
Schenken en erven
Ook het schenken en het doen van een gift zijn aan bepaalde regels onderhevig.
Slim schenken in 2020 en 2021 kan veel belasting schelen, de tarieven en vrijstellingen voor erven en schenken veranderen elk jaar maar blijven een aanslag op de portemonnee. Waarom zouden erven onnodig veel belasting betalen als dat niet nodig is? Schenken tijdens uw leven betekent straks minder erfbelasting betalen. Bovendien is een slimme gift aan een ANBI instelling voor u een fiscale aftrekpost.
Tarieven erfbelasting 2020 en 2021 plus de vrijstellingen
De tarieven en belastingschijven 2020 voor de erfbelasting vindt u in de categorie
erfbelasting 2020, vrijstellingen, tarieven, successierechten. Regelmatig behoort ook
belastingvrij schenken tot de mogelijkheden in 2020 en 2021.
Zeemeeuw ©