Zwart geld 2021/'22: het bankgeheim en de Belastingdienst
Zwart geld in 2021 of 2022 op buitenlandse spaarrekeningen., Pandora papers Het bankgeheim wankelt, de inkeerregeling is aangepast en er zijn in Nederland andere manieren om te sparen tegen de hoogste spaarrente. Toch is het niet zo dat u nergens meer kunt zwart sparen. De vraag is wel of dat verstandig is om te doen. Weet in ieder geval wat momenteel de regels zijn voor het bankgeheim zijn. Pas op voor de fiscale boete op zwart geld. De tijd dat u vrijwillig en zonder boete gebruik kon maken van de inkeerregeling, is voorbij. De Belastingdienst houdt ook Zwitserland goed in de gaten (UBS). Hoe werkt de inkeerregeling 2019, 2020 en 2021?
Zwart geld is moeilijk geheim te houden
De hoogste spaarrente in Nederland
Iedereen kan zien dat de spaarrente op momenten ongelooflijk laag is, maar het grote voordeel sinds het omvallen van Lehman Brothers is, dat u in Nederland veilig kunt sparen tegen de hoogste spaarrente. Veilig omdat de garantie op sparen bij banken met een Nederlandse bankvergunning is verhoogd naar 100.000 euro per persoon per instelling. Voor een echtpaar met twee kinderen is dat dus 400.000 euro per instelling. Wilt u veilig sparen tegen de hoogste spaarrente in ons land, bekijkt u dan ook eens
welke banken de hoogste spaarrente in Nederland geven en maak uw keuze.
Bankgeheim in Zwitserland, België en Luxemburg, de inkeerregeling tot 1 juli 2014 - 2019
Het bankgeheim staat wereldwijd op de tocht. In onze naburige landen België en Luxemburg, maar vooral ook in Zwitserland:
Ook de Belgen halen massaal zwart geld terug naar eigen land. Bovendien gaat dit gepaard met de dreiging, dat wie met zwart geld gepakt wordt niet alleen de achterstallige belastingen alsnog moet betalen, maar ook een forse extra boete krijgt. Gedreigd wordt bovendien met een boete in Nederland van maar liefst 300 procent. Niet zo vreemd dus dat velen nog snel gebruik maken van inkeerregeling. Wie nu nog vrijwillig van de inkeerregeling gebruik maakt, moet overigens ook de achterstallige belastingen betalen, maar hoeft daar boven op niet nog eens een boete te betalen:
de Belastingdienst en de inkeerregeling. Sinds 2001 bedraagt de belasting op vermogen in Nederland 1,2%. In België is al in 2004 massaal gebruik gemaakt van de grote amnestieregeling voor zwart geld.
Zwart geld en fiscale boete tot 1 juli 2014, tijdelijk amnestie
Wie voor 31 december 2011 zwart geld van een buitenlandse regeling aangeeft, moet bij wijze van amnestie wel de niet betaalde belasting alsnog betalen maar ontloopt een fiscale boete. In 2012 en 2013 gold die amnestie niet meer. Maar nu geeft Staatssecretaris Weekers aan dat hij toch een vrijwillige inkeer zonder boete wil mogelijk maken tot 1 juli 2014:
de Nelastingdienst en de inkeerregeling. Zo hoopt de staatssecretaris vast dat er meer kapitaal in ons eigen land blijft en ook hier besteed zal worden.
Anonieme tipgevers? Het mag niet. Gerechtshof Arnhem 2015
Het gerechtshof van Arnhem heeft februari 2015 gevonnist dat de Belastingdienst geen aanslagen voor zwart geld mag opleggen als de informatie hiervoor afkomstig is van anonieme tipgevers en bronnen.
Zwitserland, UBS 2015
De Nederlandse Belastingdienst heeft in 2015 bij UBS de gegevens opgevraagd van iedereen die een rekening had met meer dan 1500 euro en niet kan aantonen dat daarover in Nederland vermogensbelasting is betaald.
Mauritius Leaks 2019, Pandora papers 2021
Weinig blijft echt geheim. We kenden de Panama papers en Paradise papers, in 2019 kwamen ook de Mauritius Leaks vrij. Las but not least de Padora Papers in oktober 2021.De gebaande wegen voor zwart geld worden steeds schaarser.
Boete zwart geld 2019, 2020, 2021
Bij vrijwillig inkeren bedraagt de boete van de Belastingdienst tot 1 juli 2016 nog 60%, vanaf 1 juli 2016 wordt dit verdubbeld naar 120%. In 2018, 2019, 2020 en 2021 is de opslag al 300%. Duur dus, zeker als u weet dat de komende jaren steeds meer landen met elkaar belastinggegevens zullen uitwisselen. De pakkans wordt dus steeds groter en de boete hoger.
Belastingparadijzen
De inspanningen van de belastingdiensten nemen niet weg, dat er in de wereld geen belastingparadijzen meer zijn, maar het worden er wel steeds minder. Daarmee komen de mensen met zwart geld steeds meer in de situatie dat het loont om goed advies in te winnen. Zeker als het om grote vermogens gaat. Zwart geld mag niet, maar belasting ontwijken via toegelaten constructies natuurlijk wel. Deze adviseurs gaan het zo nog erg druk krijgen. Lachende derde is momenteel de Belastingdienst, want er vloeit veel extra geld binnen. Het wordt kennelijk te veel mensen te warm onder de voeten. Het openbaar worden van de Panama papers, Mauritius Leaks (juli 2019) en Pandora papers (2021) verhogen de druk en jacht op zwart geld, ook al is niet elk geld dat in een trust of in een belastingparadijs is gestald per definitie zwart geld. Het kan zwart geld zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.
Zeemeeuw ©