Huwelijksvermogensrecht, checklist afspraken 2021 en 2022
Het huwelijksvermogensrecht is vanaf 2018 sterk veranderd. Huwelijkse voorwaarden zijn in 2021 en 2022 de standaard, maar dan is er nog steeds een beperkte gemeenschap van goederen. Wie in 2017 en daarvoor trouwden zijn zonder huwelijkse voorwaarden standaard en automatisch in de ruime gemeenschap van goederen getrouwd. Extra huwelijkse voorwaarden laat u opstellen bij de notaris. Huwelijkse voorwaarden kunnen tijdens het huwelijk worden opgesteld, maar het is veel beter om dat bij de aanvang van het huwelijk te doen. Vervolgens wordt de notariële akte ingeschreven in het openbaar huwelijksregister van de rechtbank waar het huwelijk wordt gesloten. Bekijk de checklist in deze special. Een vechtscheiding kan nooit worden uitgesloten, maar bescherm uzelf in 2021 en 2022.
Huwelijksvermogensrecht 2021 en 2022
Voor een huwelijk in 2021 en 2022 geldt wettelijk niet meer automatisch dat u in volledige gemeenschap van goederen trouwt, in tegendeel. U trouwt dan in beperkte gemeenschap van goederen. Het huwelijksvermogensrecht is in 2018 gewijzigd en deze verandering geldt voor alle huwelijken die zijn gesloten vanaf 2018, niet voor de huwelijken die vóór 2018 zijn gesloten. Omdat een geregistreerd partnerschap dezelfde wettelijke status kent als een huwelijk, geldt het nieuwe huwelijksvermogensrecht ook voor een geregistreerd partnerschap vanaf 2018. Extra of andere huwelijkse voorwaarden afspreken is gewoon toegestaan, daarvoor moet u wel naar een notaris gaan.
Checklist huwelijkse voorwaarden, welke afspraken maken?
Huwelijkse voorwaarden kunnen zeer uitgebreid zijn, maar kunnen ook op een paar zaken toegespitst zijn. Huwelijkse voorwaarden kunnen gaan over:
- De verdeling van het inkomen;
- De verdeling van het vermogen;
- De verdeling van de kosten van de huishouding;
- Het verrekenbeding dat zal worden toegepast;
- De afscheiding en splitsing van een onderneming;
- De financiering en eigendom van het eigen huis;
- De gevolgen van het overlijden van een partner;
- De gevolgen voor het pensioen, wat is bij een echtscheiding de verdeling van het pensioen, wordt het een vechtscheiding?
- De gevolgen voor aan te gane en aangegane levensverzekeringen;
- De betaling van allerlei premies;
- De verknochte goederen in de inboedel.
Voordelen van huwelijkse voorwaarden
De grootste voordelen van huwelijkse voorwaarden zijn:
- De bescherming van particulier vermogen. Denk aan het buiten de deur houden van de gevolgen van ondernemersrisico's, schulden, echtscheiding en de gevolgen van een erfenis;
- Duidelijkheid over de verrekening van kosten van levensonderhoud en huishouding;
- U bepaalt zelf de mate van het gemeenschappelijk vermogen. Het is maatwerk;
- Bescherming van de langstlevende echtgenoot of echtgenote.
Nadelen van huwelijkse voorwaarden
Nadelen kunnen er ook zijn:
- Onevenwichtigheid in de afspraken als de ene persoon meer vermogen heeft dan de ander;
- Bij een totale scheiding van vermogen via een koude uitsluiting zal bij een erfenis waarschijnlijk meer erfbelasting moeten worden betaald
Natuurlijk kost een akte van huwelijkse voorwaarden een bepaald bedrag om ze te laten opstellen. Om niet te duur uit te zijn, kunt u het beste bij een paar notarissen nagaan welke notaris niet te duur is en toch aan uw wensen voldoet.
Koude uitsluiting
Voor een koude uitsluiting moet u naar de notaris. Een koude uitsluiting als huwelijkse voorwaarde houdt in dat er geen enkele gemeenschap van goederen ontstaat, maar alle goederen strikt gescheiden zijn en blijven. Dat geldt voor het vermogen maar ook voor aangegane schulden. Uiteraard vergt dit een goede boedelbeschrijving voor en tijdens het huwelijk.
Het verrekenbeding: finaal verrekenbeding en periodiek verrekenbeding
Bij het verrekenbeding is de gemeenschap van vruchten en winst een bekende vorm. Alles van voor het huwelijk is en blijft gescheiden, maar aanwas en verlies binnen het huwelijk worden aan het einde van een jaar verrekend (finaal verrekenbeding) of soms ook periodiek. Deze vallen wel in de gemeenschap van goederen.
Huwelijkse voorwaarden de standaard?
Tot 2018 is trouwen in gemeenschap van goederen de standaard. Wat zijn bij een
echtscheiding in 2021 en 2022 de nieuwe regels?
Korte duur partneralimentatie 2021 en 2022
Bij een echtscheiding in 2021 en 2022 is niet langer een alimentatieperiode van 12 jaar de norm (partneralimentatie), maar een verkorte periode van vijf jaar.
Zeemeeuw ©