Een tweede huis kopen in het buitenland (2021 en 2022)
Met spaargeld een tweede eigen huis kopen in binnenland of buitenland is populair en aantrekkelijk in 2021 en 2022. De spaarrente is laag en blijft nog wel even laag, zo is de verwachting. Wat is er bovendien leuker dan een extra eigen huis in een ander land dat ook nog eens een mooi rendement kan opleveren. Maar, hoe zit het met de fiscale regels voor een tweede eigen woning? Hoe zit het met de hypotheek, de belastingen en de aftrek van hypotheekrente bij een tweede huis. Al dan niet in het buitenland. Er zijn allerlei regels als u een tweede huis wilt kopen. Win voldoende advies in.
2e huis kopen
Wel of niet een tweede eigen woning kopen. Dat is de vraag die we hier aan de orde hebben.
Tweede eigen huis in 2021 of 2022 bemachtigen
Een tweede huis in een mooi ver vakantieland of misschien wel vlakbij. Vele Nederlanders maken die overstap. Daartoe aangetrokken door een mooi klimaat of misschien wel voor de wintersport. Denk aan bijvoorbeeld aan Italië, Frankrijk, Griekenland, Turkije, Duitsland of Spanje. Er is nog een reden bij gekomen: de huizen zijn daar vaak nog steeds relatief goedkoper en soms goedkoper dan ooit.
Fiscale problemen in het buitenland?
Maar
een tweede eigen huis in het buitenland geeft soms fiscale problemen. Hetzij om de koop te regelen hetzij als er iemand komt te overlijden en het successierecht van dat land leidend is voor de afwikkeling van een erfenis. Als er een belastingverdrag is voor erfenissen kan een dubbele belastingheffing worden voorkomen, anders niet. Dat zijn toch wel dingen waar u even bij stil moet staan.
Dubbele belasting betalen?
Als u een andere woning hebt in een verdragsland van Nederland (in de EU bijvoorbeeld), dan is er meestal een volledige verrekening van belastingen mogelijk. Tot 2017 was dit een volledige verrekening, maar door de hogere vermogensheffing in 2020, 2021 en 2022 (in ieder geval voor de iets duurdere woningen), zal een volledige verrekening en vrijstelling niet altijd mogelijk zijn. In dat geval betaalt u in Nederland nog steeds vermogensbelasting over uw woning in het buitenland.
De financiering van een tweede huis
Een tweede huis is het goedkoopste wanneer u het grotendeels met eigen geld kunt betalen. U kunt de hypotheekrente namelijk niet aftrekken. U zult zo wie zo eigen geld mee moeten nemen, want een volledige financiering met hypotheek is in het buitenland nauwelijks mogelijk. Misschien kan de overwaarde van uw huis in Nederland u nog helpen.
Regels tweede eigen huis
U moet de fiscale regels in ons land kennen, maar ook de gebruiken en regels van het gastland. Elk land heeft zo zijn regels en wachttijden. Let daar dus goed op.
Overdrachtsbelasting 2021 en 2022
Voor de eigen woning is de overdrachtsbelasting 2% en voor starters tot 35 jaar is dit 0%. Maar een vakantiewoning is in de meeste gevallen geen eigen woning volgens de fiscus en dat betekent een hogere overdrachtsbelasting. Dit tarief is 6% in 2020 en stijgt naar 8% in 2021 en 2022.
Hoogste spaarrente in Nederland
Natuurlijk kunt u met uw spaargeld ook veilig sparen tegen de hoogste spaarrente in ons land. Zie voor een actueel overzicht:
Zeemeeuw ©