Zeemeeuw » Specials » Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek: risico, voordelen en nadelen

Aflossingsvrije hypotheek: risico, voordelen en nadelen Een aflossingsvrije hypotheek is ook in 2020 en 2021 mogelijk en toegestaan. Met een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten het laagste. De hypotheekrenteaftrek is maximaal en er zijn geen verplichte aflossingen. Zo betaalt de Belastingdienst maximaal mee aan de lasten van uw nieuwe en bestaande hypotheek. U kon tot 2013 kiezen uit een zuivere aflossingsvrije hypotheek, een spaarhypotheek, een levenhypotheek of een beleggingshypotheek. Er kleven hieraan voordelen en nadelen. De aflossingsvrije hypotheek is niet verplicht aflossen en kan ook in 2020 en 2021 nog worden afgesloten. Dan kiest u voor vrijwillig aflossen zodra het u uitkomt. Op een aantal punten gelden wel nieuwe regels. Vanaf 2020 wordt aflossen fiscaal minder voordelig.

U kiest voor een aflossingsvrije hypotheek, niet verplicht aflossen

De kern van een aflossingsvrije hypotheek is dat u niet maandelijks aflost op de aangegane schuld. U mag dat wel doen, maar bent daartoe niet verplicht. Hieruit volgen automatisch drie belangrijke zaken:
  • Doordat de hypotheek niet kleiner wordt blijft de hypotheekrente die moet worden betaald hoog.
  • Door de hoge hypotheekrente hebt u veel hypotheekrenteaftrek en dus een groot fiscaal voordeel.
  • U moet nadenken over hoe u te zijner tijd, na 30 jaar bijvoorbeeld, de hypotheek gaat aflossen.

Pluspunten aflossingsvrije hypotheek

Maar de aflossingsvrije hypotheek is ook de goedkoopste hypotheek die denkbaar is. De aflossingsvrije hypotheek is goedkoop en de aflossingsvrije hypotheek heeft voordelen. Natuurlijk moet ooit de hypotheek eens worden terugbetaald, maar u bepaalt nu zelf het tempo waarin dit gaat gebeuren.

Aflossingsvrije hypotheek 2020 en 2021, het mag nog steeds maar zonder aftrek hypotheekrente

Ook in 2020 en 2021 is de aflossingsvrije hypotheek voor nieuwe hypotheken toegestaan als de hypotheek niet meer bedraagt dan 50% van de waarde van uw huis. Alleen is de hypotheekrente dan niet aftrekbaar.

Is de aflossingsvrije hypotheek een probleem?

De aflossingsvrije hypotheek hoeft geen probleem te zijn, maar kan een probleem worden als de banken de regels stringent toepassen en de hypotheek alleen maar willen vervangen door een hypotheek met aflossing of de hypotheek opeisen. Met aflossing betaalt u maandelijks immers veel meer voor uw hypotheek, terwijl gewoon doorbetalen zoals het altijd geweest is voor u veel goedkoper is. Het is daarom wel goed om over de toekomst van uw hypotheek na te denken en te bekijken of u al een deel extra kunt aflossen, of misschien wilt u wel verhuizen. Wachten totdat alleen de bank nog aan zet is, lijkt een onverstandige keuze.

Hoe bouw ik kapitaal op voor de aflossing van mijn hypotheek?

Om straks uw hypotheek te kunnen aflossen kunt u op meerdere manieren kapitaal opbouwen:
  • Door op een eigen rekening te sparen of beleggen. Naar eigen inzicht.
  • Door op een geblokkeerde rekening verder te sparen via een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek.
  • Door op een geblokkeerde rekening te beleggen via een levenhypotheek, beleggingshypotheek of bankspaarhypotheek.
  • Door zelf te kiezen wanneer u boetevrij een deel van de hypotheek aflost.

Naar eigen inzicht kapitaal opbouwen kan, maar vergt waarschijnlijk enige discipline. Daarom spaart of belegt men meestal op een geblokkeerde rekening. Elke maand wordt daar een bepaald bedrag gestort dat wordt beloond met een spaarrente of wordt belegd op de beurs. De bankspaarhypotheek verloopt altijd via een bank, de spaarhypotheek en levenhypotheek altijd via een verzekeringsmaatschappij.

Risico beleggingshypotheek en levenhypotheek

Graag wilt u zo snel mogelijk zo veel mogelijk kapitaal opbouwen. En dan lonkt de beurs waar de rendementen gemiddeld genomen veel groter zijn dan op een spaarrekening. Maar beleggen op de beurs brengt ook risico's met zich mee en niet iedereen voelt zich daar even gemakkelijk bij. Uw risicoprofiel bepaalt dan meestal wat voor u de beste keuze is. Wilt u volledige zekerheid dan is de spaarhypotheek zeker een mooie hypotheek voor u, maar vindt u risico geen probleem dan ligt een hypotheek met een vorm van beleggen het meeste voor de hand. Risico nemen kan betekenen dat u met een restschuld blijft, of extra moet bijstorten, maar kan ook beteken dat alles zo voortvaren verloopt dan bijstorten niet of nauwelijks meer nodig zal zijn. In dat geval hebt u een zeer goedkope financiering van uw huis.

Aflossingsvrije hypotheek in 2020 en 2021

Als u uw woning hebt afgelost of nog maar een kleine hypotheek hebt, wordt u gestraft doordat u voortaan ook een huurwaardeforfait moet betalen. Het huurwaardeforfait kan, afhankelijk van de waarde van uw woning, een paar duizend euro bedragen. Vooral ouderen die al hebben afgelost zullen een nadeel van de aflossing ervaren: Wet Hillen afgeschaft. Gewoon bewaren die aflossingsvrije hypotheek dus als dat voor u een betaalbare hypotheek is.

Slot

Er zijn verschillende vormen van aflossingsvrije hypotheken in omloop. Daaraan zitten voordelen en nadelen en natuurlijk zijn er nieuwe hypotheekregels, elk jaar is er bijvoorbeeld een iets andere hypotheekrenteaftrek. De aflossingsvrije hypotheek is dus toegestaan, maar er gelden wel een paar nieuwe regels waarmee u rekening moet houden.

Zeemeeuw ©
Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3

Hypotheekvrije woning en inkomstenbelasting box 1 of box 3

Uw woning is hypotheekvrij of bijna hypotheekvrij in 2023, hoeveel inkomstenbelasting betaalt u dan over uw woning? Betaalt u vermogensbelasting over de overwaarde in box 1 of box 3 of een andere bela…
Aflosboete eigen woning: meer belasting betalen

Aflosboete eigen woning: meer belasting betalen

De aflosboete is een belasting op de eigen woning. U betaalt al de WOZ-belasting aan de gemeente, een boeterente aan de bank als u te snel aflost en vervolgens de extra aflosboete aan de Belastingdien…
De goedkoopste hypotheek van Nederland

De goedkoopste hypotheek van Nederland

De goedkoopste hypotheek voor een woningeigenaar in 2020 en 2021 van Nederland is de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek is ook nog eens de meest flexibele hypotheek, omdat u zelf…
ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversneller

ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversneller

De ING bank is ook in 2022 eigenlijk de bank van iedereen: u kunt er terecht voor lenen, sparen en natuurlijk een hypotheek voor uw droomhuis. En u kunt snel een hypotheek krijgen via de aankoopversne…
Hypotheek meer aflossen: 10 nadelen

Hypotheek meer aflossen: 10 nadelen

Geen hypotheek meer in 2020 of 2021 of een lagere hypotheek omdat u sneller aflost dan nodig is? Volledig of gedeeltelijk aflossen heeft zeker 10 nadelen en niet alleen pluspunten. Waar een paar jaar…
Deense hypotheek

Deense hypotheek

Een Deense hypotheek of andere buitenlandse hypotheek afsluiten op een Nederlands huis is mogelijk maar niet zo eenvoudig. Vereniging Eigen Huis werkte in 2015 al aan de mogelijkheid om in Nederland e…
Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)

Hypotheek in 2021 (wat zijn de regels)

Weer zijn er nieuwe regels voor een hypotheek op de eigen woning in 2021. Dit kan betekenen dat u minder geld kunt lenen en minder hypotheek zult krijgen. Meevallers zijn de hoge garantie van de Natio…
Banksparen in 2021

Banksparen in 2021

Wat is er met banksparen nog mogelijk in 2021? Wie al een hypotheek had op basis van banksparen of zijn gouden handdruk had geregel met banksparen, kan daarmee doorgaan. Voor nieuwe aanvragen zijn de…
Huurwaardeforfait 2020

Huurwaardeforfait 2020

Het huurwaardeforfait 2020 is met de gestegen woningprijzen een forse bijtelling bij uw inkomen in 2020. Hoe hoger het huurwaardeforfait, hoe lager uw hypotheekrenteaftrek en fiscaal voordeel zijn. Al…
Extra storting spaarhypotheek: spaardeel of aflossing

Extra storting spaarhypotheek: spaardeel of aflossing

Wie een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek heeft, betaalt hypotheekrente over een aflossingsvrije hypotheek en spaart tegelijkertijd op een geblokkeerde rekening. Maar u zou graag uw maandlasten ver…
Hypotheekregels en financiering eigen woning 2020

Hypotheekregels en financiering eigen woning 2020

Weer is er hypotheeknieuws, weer zijn er nieuwe regels voor de eigen woning in 2020. In hoofdzaak gaat het om veranderingen die de financiering van de koop van een eigen woning inclusief kosten koper…
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaag

Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaag

De hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met een inkomen in de tweede en derde belastingschijf vanaf circa 36.000 euro. Jaarl…
Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?

Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?

U hebt of had een aflossingsvrije hypotheek, is er in 2023 dan ook hypotheekrenteaftrek? Velen zullen neen antwoorden, want die denken dat alleen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek ren…
Huis kopen in 2020: een eigen woning met nieuwe regels

Huis kopen in 2020: een eigen woning met nieuwe regels

Er zijn nieuwe regels voor de hypotheekrenteaftrek 2020 en de financiering van een eigen woning (leennormen en hypotheeknormen). De huizenprijzen zijn vanaf 2019 verder gestegen, wat de WOZ-waarde en…
Verbouwingskosten en hypotheek

Verbouwingskosten en hypotheek

Een nieuwe woning kopen is in 2021 vaak duurder dan kosten van de verbouwing van een bestaand huis. Ook als het gaat om renovatie van een klushuis. De verbouwingskosten kunt u grotendeels betalen uit…
Verhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogen

Verhoogde inschrijving hypotheek: onderhands verhogen

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u in 2023 ook voor een verhoogde inschrijving kiezen. De hypothecaire inschrijving is dan hoger dan de hypotheekschuld. Met een verhoogde inschrijving krijgt u…
Wat is mijn huis waard?

Wat is mijn huis waard?

U wilt weten wat uw huis waard is in 2021 en 2022? De WOZ-waarde van de gemeente en het huurwaardeforfait of eigenwoningforfait geven al vast een eerste indicatie van de waarde van uw huis. Maar wat w…
De aflossingsvrije hypotheek is goedkoop

De aflossingsvrije hypotheek is goedkoop

Hoe goedkoop is een aflossingsvrije hypotheek? Een aflossingsvrije hypotheek is niet alleen een goedkope hypotheek, het is ook erg flexibel: aflossen is toegestaan, maar niet verplicht. Het is de hypo…
Hypotheek aflossen of hypotheek niet aflossen in 2020?

Hypotheek aflossen of hypotheek niet aflossen in 2020?

Lagere woonlasten door sneller aflossen en het liefste boetevrij zijn in 2020, dat zou mooi zijn. U kunt uw hypotheek extra aflossen, maar hoe pakt u dat aan? Een hypotheek aflossen met eigen geld in…
De beleggingshypotheek uitgelegd

De beleggingshypotheek uitgelegd

Wat is een beleggingshypotheek voor hypotheek? De beleggingshypotheek is een hypotheek zonder een verplichte maandelijkse aflossing, terwijl u wel vermogen opbouwt met beleggen. Er is geen gegarandeer…
Slim sparen via spaarhypotheek of banksparen

Slim sparen via spaarhypotheek of banksparen

Fiscaal slim sparen doen we via een spaarrekening, via ons pensioen of tot voor kort via de spaarloonregeling. Maar men kan ook fiscaal slim sparen in combinatie met de aankoop van een huis. In dat ge…
Hypotheek en hypotheekadvies 2021

Hypotheek en hypotheekadvies 2021

Wordt hypotheekadvies in 2021 goedkoper en wat kost dit advies? Online hypotheekadvies, doen of niet? Is een hypotheekadvies verplicht? Een goede hypotheek afsluiten die gunstig voor u is en bij u pas…
Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek

Bankspaarhypotheek of spaarhypotheek als hypotheek

De bankspaarspaarhypotheek is een fiscaal aantrekkelijke hypotheek. U spaart fiscaal slim en belastingvrij voor de aflossing van de hypotheek en hebt tegelijkertijd een maximale hypotheekrenteaftrek.…
Wat is een levenhypotheek

Wat is een levenhypotheek

Een levenhypotheek is een slimme spaarhypotheek met een gegarandeerd rendement en een verzekerd kapitaal bij leven. Het is een aflossingsvrije hypotheek en de hypotheekrente is maximaal fiscaal aftrek…
Borg staan voor hypotheek of lening van je kind

Borg staan voor hypotheek of lening van je kind

Borg staan, garant staan en in het bijzonder borg staan voor de hypotheek of de lening van uw kind. Dit kan eenvoudig met een ondertekende overeenkomst van borgtocht als bankgarantie. We kennen de bor…
Aflossingsvrije hypotheek heeft voordelen

Aflossingsvrije hypotheek heeft voordelen

De aflossingsvrije hypotheek heeft vele voordelen. De aflossingsvrije hypotheek is toegestaan, wel gelden er een paar regels. Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de maandlasten laag, daarom is deze…
Veilige hypotheek afsluiten

Veilige hypotheek afsluiten

Een veilige hypotheek en vooral een goedkope hypotheek kunnen ook door uw bestaande hypotheek om te zetten naar een andere hypotheek of door te kiezen voor een woonlastenbeschermer. Vraag offertes aan…
Hoeveel overwaarde of restschuld heeft mijn huis?

Hoeveel overwaarde of restschuld heeft mijn huis?

Wat is uw huis waard in 2021 en 2022? Hebt u nog een overwaarde op uw woning of een restschuld? Wie zijn huis gaat verkopen, wil een mooie verkoopprijs krijgen en een mooie overwaarde. Een positieve r…
Hypotheek met een looptijd van 40 jaar

Hypotheek met een looptijd van 40 jaar

Een hypotheek met een looptijd van 40 jaar, dat is wat ASR bank starters op de woningmarkt in 2020 aanbiedt. Gebruikelijk is een looptijd van 30 jaar, deze 10 jaar meer looptijd zal de maandlasten ver…
Gepubliceerd door Zeemeeuw op 05-03-2011, laatst gewijzigd op 08-12-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.