Malaria, malariagebieden en andere tropische ziekten
Malaria, knokkelkoorts, q koorts. Dit zijn allemaal veel voorkomende ernstige parasitaire infectieziekte. Ook in 2021 en 2022. Neem tegen malaria malariapillen mee, probeer malaria te voorkomen en pas op voor de bekende tropische ziekten in vele malariagebieden. Malaria kan de dood betekenen en is ook in Griekenland opgedoken. Dit ondanks middelen Paludrine, Nivaquine, Lariam, Malarone en Doxycycline. Bescherm u zelf, want de dood kan al snel op de loer liggen met Malaria. Houd ook de ziekte van Chagas in de gaten.
Malaria betekent doodziek worden
In vele delen van onze wereld is de mug een fameuze overbrenger van ellendige ziekten. Door u te steken kan een besmette mug u bijvoorbeeld infecteren met
malaria, gele koorts of dengue. De afloop van zo'n besmetting kan soms desastreus zijn, en leiden tot de dood. Vaak kunt u voorzorgsmaatregelen treffen. Via medicijnen, kleding, en ieder geval door u goed op uw reis en reisbestemming voor te bereiden. Om u bij deze voorbereiding verder van dienst te zijn, zijn in deze special een aantal artikelen over de bekende tropische ziekten opgenomen. Want, een gewaarschuwd mens telt minimaal voor twee.
Lees daarom
malaria, wees uiterst alert op je vakantie, maar ook daarna en bescherm uzelf ook in Europa tegen gevaarlijke muggen.
Malariagebieden in 2021 en 2022
Bekende malariagebieden, waar u het hele jaar of een deel daarvan malaria kunt oplopen zijn zijn in alfabetische volgorde:
- Afghanistan, Irak: mei tot en met november;
- Azerbeidzjan, Tadzjikistan: mei tot en met september;
- Botswana, Paraguay, Egypte, Syrië, Swaziland: oktober tot en met mei;
- Georgië: juni tot en met oktober;
- Iran: maart tot en met november;
- Turkije: maart tot en met oktober;
- Angola;
- Bangladesh;
- Belize;
- Benin;
- Bhutan;
- Birma;
- Bolivia;
- Brazilië;
- Brits Guyana;
- Burkina Faso;
- Burundi;
- Cambodja;
- Chad;
- Kameroen;
- Centraal Afrikaanse Republiek;
- China Volksrepubliek;
- Colombia;
- Comoren;
- Congo;
- Djibouti;
- De Dominicaanse Republiek;
- Dubai;
- El Salvador;
- Ecuador;
- Equatoriaal Guinee;
- Eritrea;
- Ethiopië;
- Filipijnen;
- Frans Guyana;
- Fujairah;
- Gabon;
- Gambia;
- Ghana;
- Guatemala;
- Guinee;
- Guinee Bissau;
- Guyana;
- Haïti;
- Honduras;
- India;
- Indonesië;
- Ivoorkust;
- Jemen;
- Kameroen;
- Kenia;
- Laos;
- Liberia;
- Madagaskar;
- Malawi;
- Maleisië;
- Mali;
- Mauritanië;
- Mauritius;
- Mexico;
- Mozambique;
- Myanmar;
- Namibië;
- Nepal;
- Nicaragua;
- Niger;
- Nigeria;
- Oeganda;
- Oman;
- Pakistan;
- Panama;
- Papoea Nieuw Guinea;
- Peru;
- Rwanda;
- Sao Tomé & Principe;
- Saudi Arabië;
- Senegal;
- Siërra Loense;
- Salomon eilanden;
- Somalië;
- Sri Lanka;
- Soedan;
- Suriname;
- Tanzania;
- Thailand in vooral de grensgebieden van Laos, Cambodja en Myan;
- Togo;
- Tsjaad;
- Vanuatu;
- Venezuela;
- Verenigde Arabische Emiraten;
- Vietnam;
- Yemen;
- Zaïre;
- Zambia;
- Zimbabwe;
- Zuid-Afrika;
Maar let op. Griekenland staat niet in dit lijstje, maar ook in dit land hebben meerdere personen op het eiland Evia ten noorden van Athene en in de Lakonia regio malaria opgelopen.
Malariamug is vaak resistent
De malariamug blijkt nog al eens resistent te zijn tegen malariamiddelen, zodat deze malaria-pillen niet altijd voldoende bescherming bieden en regelmatig nieuwe malariapillen op de markt komen. Bekende malariapillen zijn:
- Doxycycline;
- Lariam;
- Malarone;
- Nivaquine;
- Paludrine.
De dosis en de soort medicijn die u krijgt hangt voornamelijk af van het malariagebied waar u heen gaat en de duur van uw verblijf. U moet enige weken voor uw vakantie beginnen met het slikken van de malariapil van uw keuze. Mocht u malaria krijgen, ga dan zo snel mogelijk naar een arts, want malaria kan een snelle dood betekenen. Let wel de malaria symptomen kunnen ook pas blijken als u al terug bent van vakantie. Ga ook dan zo snel mogelijk naar uw huisarts voor behandeling.
Tropische ziekten
De bekende tropische ziekten komen in vele landen voor. Denk niet alleen aan malaria, maar ook geelzucht, dengue, het West Nile virus, Japanse encefalitis, Chikungunya. Allemaal met hun eigen symptomen en verspreidingsgebieden:
Tropische infectieziekte: | Waar: | Enkele symptomen: |
Malaria | Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika en in Zuid-Oost Azië. Zie ook lijst hierboven. | Grieperig gevoel, koude rillingen, gevolgd door koorts. |
Gele koorts | Bepaalde delen van Afrika en Zuid Amerika. | Koorts, geelzucht en bloedingen. |
Dengue, knokkelkoorts | De (sub)tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en van Zuid- en Zuidoost-Azië, Brazilië, Afrika en Australië. | Hoge koorts, hevige hoofdpijn, diarree, huiduitslag en gewrichtspijn en spierpijn. |
Japanse encefalitis | Op het platteland in delen van Zuidoost-Azië. | Dit is een ontsteking van het hersenweefsel. Griepachtige verschijnselen met koorts en hoofdpijn. Na enkele dagen hersenontsteking met hevige hoofdpijn, hoge koorts, nekstijfheid. |
West Nile-virusinfectie | Afrika, West-Azie en het Midden-Oosten. | Koorts, hoofdpijn, spierpijn, huiduitslag en vergrote lymfeklieren. Kan zich daarna ontwikkelen tot een ernstige en dodelijke vorm van hersenvliesontsteking. |
Chikungunya | In verstedelijkte gebieden in vele tropische landen. | Koorts, huiduitslag en hoofdpijn |
Exotische tijgermug in Nederland
De exotische tijgermug is een goed voorbeeld van een exotische mug, die lange tijd ver buiten onze landsgrenzen verbleef. Verbleef, want Nederland en vooral Texel beginnen er flink last van te krijgen. En als het klimaat echt opwarmt, kunnen we nog voor rare verrassingen komen te staan. De tijgermug lijkt in ons land goed te acclimatiseren. Te goed. De tijgermug blijkt niet alleen stiekem via bamboe ons land binnen te komen maar rukt ook steeds verder naar het noorden op. Texel weet er inmiddels alles van.
q koorts
In eigen land komt er ook steeds meer aandacht voor de q koorts. Terecht: steeds meer Nederlanders raken er met de q koorts mee besmet. U kunt er flink ziek van worden. Lees voor de symptomen van de q koorts ook het artikel:
symptomen Q-koorts.
Knokkelkoorts in Brazilië: let op het wereldkampioenschap voetballen in Brazilië
Wie naar Brazilië gaat, moet zich goed inenten, ook tegen knokkelkoorts (dengue):
knokkelkoorts en vakantie.
Ongedierte bestrijden in eigen land
Ook in ons land is er veel ongedierte en dat lijkt met het huidige klimaat van zachte winters en vochtige zachte zomers alleen maar toe nemen. Hoe moet u daar nu mee omgaan, vindt u hier:
tips hoe u alle ongedierte, wesp en mug, kunt bestrijden. Het is allemaal wat minder gevaarlijk dan in de verre oorden in het buitenland, maar even goed hinderlijk. Pak die overlast dus aan.
Zeemeeuw ©